Όπως ξέρουμε από όταν ήμαστε παιδιά, οτιδήποτε μπορεί να μετατραπεί σε μπάλα ποδοσφαίρου. Μεγαλώνοντας, όμως, ήρθε η στιγμή να αγοράσουμε μια κανονική μπάλα. Στην αναζήτηση μπάλας ποδοσφάιρου, πρέπει να απαντηθούν μερικές βασικές ερωτήσεις, καθώς υπάρχει μεγάλη ποικιλία μεγεθών και ειδών σε μπάλες ποδοσφαίρου.
Κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να εξεταστούν είναι το μέγεθος και το υλικό, τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την ποιότητα της μπάλας.
Μπάλες ποδοσφαίρου βάσει μεγέθους
Τα μεγέθη σε μπάλες ποδοσφαίρου αφορούν κυρίως τις ηλικίες των ατόμων που τις χρησιμοποιούν, όπως και τα γήπεδα στα οποία παίζουν οι αθλητές και οι αθλήτριες. Ένας γρήγορος οδηγός είναι ο εξής:
- Μέγεθος 1: οι μίνι μπάλες, οι οποίες απευθύνονται σε πολύ μικρά παιδιά μέχρι 3 ετών ή για διακόσμηση. Έχουν βάρος 195-205 gr και μέγεθος 18-20”.
- Μέγεθος 2: οι μπάλες που απευθύνονται σε παιδιά 3-5 ετών. Έχουν βάρος 250-280 gr και μέγεθος 20-22”.
- Μέγεθος 3: οι μπάλες που απευθύνονται σε παιδιά 5-8 ετών. Έχουν βάρος 200-320 gr και μέγεθος 23-24”.
- Μέγεθος 4: οι μπάλες που απευθύνονται σε παιδιά 8-12 ετών. Έχουν βάρος 350-390 gr και μέγεθος 25-26”. Χρησιμοποιούνται και από μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους σε γήπεδα 5×5.
- Μέγεθος 5: οι επίσημες μπάλες που απευθύνονται σε νέους άνω των 12 ετών και σε ενήλικες. Έχουν βάρος 410-450 gr και μέγεθος 27-28”.
Μπάλες ποδοσφαίρου βάσει υλικού
Μια μπάλα ποδοσφαίρου αποτελείται από δύο κύρια μέρη. Και τα δύο, το εσωτερικό και το εξωτερικό, μπορούν να παραχθούν με διάφορους τρόπους και από διαφορετικά υλικά, γεγονός που επηρεάζει άμεσα την τιμή.
Εσωτερικό μπάλας:
Το εσωτερικό μέρος μιας μπάλας ποδοσφαίρου μπορεί να είναι φτιαγμένο από λατέξ, βουτύλιο είτε από καουτσούκ.
- Λάτεξ: παρέχει την καλύτερη επαφή, το καλύτερο μοτίβο πτήσης και έχει ποιοτική αναπήδηση. Χρησιμοποιείται στις καλύτερης ποιότητας μπάλες ποδοσφαίρου.
- Βουτύλιο: διατηρεί καλύτερα την πίεση και είναι πιο ανθεκτικές από εκείνες με εσωτερικό λατέξ. Χρησιμοποιείται κυρίως σε μπάλες προπόνησης, αλλά και μερικές μπάλες αγώνων.
- Καουτσούκ: διατηρεί περισσότερο την πίεση του αέρα από τις άλλες και είναι αρκετά ανθεκτικό, αλλά η μπάλα δεν έχει τόσο καλή επαφή και απόδοση στον αέρα. Χρησιμοποιείται στις φθηνότερες μπάλες.
Εξωτερικό μπάλας:
Το εξωτερικό μέρος μιας μπάλας ποδοσφαίρου μπορεί να είναι φτιαγμένο από πολυουρεθάνη (PU), πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC) είτε από ένα μείγμα και των δύο.
Η ποιότητα του εξωτερικού μπορεί να φανεί από την πρώτη επαφή. Η καλύτερη αίσθηση είναι με το PU, που σχηματίζει ένα μαλακό στρώμα στην επιφάνεια. Επιπλέον, οι σύγχρονες μπάλες ποδοσφαίρου έχουν ένα λεπτό ή πιο χονδροειδές μοτίβο επιφάνειας που ενισχύει περαιτέρω την επαφή. Συνήθως οι φθηνότερες μπάλες με λεία επιφάνεια μπορεί να είναι λίγο πιο ανθεκτικές στο νερό, αλλά γλιστρούν σε υγρή επιφάνεια και δεν είναι τόσο εύκολες στο χειρισμό.
Συμπέρασμα
Υπάρχουν πολλά διαφορετικά κριτήρια για να ελεγχθεί η ποιότητα μιας μπάλας ποδοσφαίρου, ακόμη και περισσότερα από το υλικό και το μέγεθος. Το σίγουρο είναι ότι, ειδικά εάν παίζετε ερασιτεχνικά, μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσετε μια-δυο από τις πιο προσιτές οικονομικά μπάλες μέχρι να βρείτε αυτή που σας ταιριάζει.